Home Historie 1993-2000

Historie 1993-2000

Tilbake til 80-tallet Til kamparkiv Frem til 2001

Det var en triumfferd for Ole-Bjørn og de andre rundt laget til Røa. Fra å være et bakgårdslag hadde de gått så langt som til å vinne Dana Cup. Men det var fortsatt stor skepsis rundt det å ha et damelag i fotball, og det var de som hadde ønsker om at Ole-Bjørn lot det hele ligge. Men dette var bare begynnelsen.

Alvoret begynner

Kristine Edner er uerstattelig i Røa.

«Historien gjentar seg ikke, det er bare historikerne som gjør det», heter det. Det er mulig sant, men det kunne virke som om kampen om aksept bare hadde begynt, og at Røa var nær bar bakke igjen etter kort tid.

Røa var imidlertid ustoppelige. I 1993 vant de J17, en gruppe som vanligvis ikke eksisterte, men som var laget for å gi Fortuna Hjørrings svært gode J17-lag en sjanse. Senere på året vant J11 Norway Cup. Men begge disse tingene var av mindre viktighet enn det som skjedde noe tidligere på året: Røa ble meldt på i seniorfotball.

Egentlig skulle Røa ha begynt i 5. divisjon. Dette var på den tiden der 5. divisjon faktisk betydde den 5. øverste divisjonen. Men da et lag trakk seg fra 4. divisjon, søkte Røa om innpass i 4. divisjon og fikk godkjennelse. Røa kunne bare stille med 1976-generasjonen, og dermed gikk de glipp av gode navn som Nina Krafft, som var født i 1978.

Røas første seriekamp ble mot Bærums Verk. Kampen ble jevn og endte uavgjort. Deretter fortsatte Røa i et langt mer forrykende tempo. Røa vant 10 kamper på rad og 18 tilsammen. Kristine Edner endte som Røas toppscorer, og laget endte påd en andreplass bak Asker 2 – på målforskjell. Asker 2 trakk laget kort tid etter. Røa måtte imidlertid ut i kvalifisering, og møtte Nordsinni fra Land. Det endte dessverre med tap hjemme og uavgjort borte.

Akerspostens artikkel etter at Røa vant Norway Cup

Endelig Norway Cup

I 1994 var dermed Røa fortsatt i 4. divisjon, men denne gangen mer tent. Røa vant serien med 15 seire, ingen uavgjort og bare ett tap – mot Ellingsrud. Det ble hevn da Røa slo Ellingsrud i Oslo-cupen på slutten av sesongen. Røa vant også Norway Cup for J19, den eldste klassen, det året. Marte Kviberg, «Oksen», ble Røas toppscorer det året, mens det var Pia Sand som satte inn det eneste målet i finalen i Norway Cup mot Asker. I serien ble det tilsammen 129 mål, de fleste ekspedert av Marte Kviberg, Kristine Edner og Elin Bierman Austad. Trioen scoret 75 mål for Røa tilsammen.

I 1995 debuterte Røa i den tredje øverste divisjonen, da 3. divisjon avdeling 1. Røa fortsatte å imponere i seriesammenheng. Dette var første hele sesong for Thea Moen, og hun og Christine Liæker konkurrerte om toppscorertittelen. Liæker vant og scoret 18 mål, ett mål mer enn Moen. Til sammen scoret Røa 72 mål og vant 14 av 18 kamper. Det holdt likevel ikke til direkte opprykk, det ble i stedet Rolvsøy som rykket direkte opp. Røa tapte også opprykkskampen mot Jerv, senere Amazon Grimstad, etter å ha slått Kurland 2–1.

 

Ole-Bjørn Edners betydning for Røa er umulig å overdrive.

Uerstattelige Ole-Bjørn

I 1996 skjedde to viktige ting. For det første tok Ole-Bjørn Edner seg en pause og trente i stedet et guttelag. Assistenttrener Fritz Wilkens la opp trenerkarrieren. I stedet tok Narve Holen og Espen Hanæs over, Holen som hovedtrener og Hanæs som assistenttrener. Røa hadde et lite tilbakeskritt sportslig det året, og Edner hadde, sannsynligvis uten det som hensikt, bevist at han ikke var lett erstattelig.

Den andre tingen som skjedde var at Røa fikk seg en ny spiss fra Øvrevoll Ballklubb. Siri Nordby ble et godt alternativ på topp sammen med Thea Moen etter at Liæker trappet ned scoringsformen. Nordby og Moen scoret tilsammen 33 av de 81 målene Røa ble bokført med i 1996.

For å hamre inn poenget om egen dyktighet, greide Ole-Bjørn Edner med assistenttrener Geir Nordby å få Røa til å rykke opp til 1. divisjon, som den nest øverste divisjonen hadde hett siden 1996. Det var altså bare fire sesonger siden Røa spilte i 4. divisjon, og nå var laget på vei inn i den nest øverste.

 

Innvirkningen på Røa-land

Det er to feil som ofte gjentas. Den første er at lokalmiljøet var engasjert, og det andre er at guttene var skeptiske. Heller det omvendte var tilfellet. Guttene, som stort sett spilte bandy, var svært lite skeptiske til at jentene spilte fotball, og jentene møtte stor forståelse der. Det ble også fellesturer til Danmark, og på et eller annet tidspunkt fant treneren for guttelaget Henrik Rønnevig, og en av stjernene på jentelaget, Thea Moen, hverandre.

Når det gjalt det tidligere så interesserte og nysgjerrige medlemsbladet Røa-Posten, hadde sakene tørket inn. Faktisk fikk bandysatsningen som noen av jentene var med på mer oppmerksomhet. Opprykket til den nest øverste divisjonen ble nevnt i en bisetning. Disse tendensene fortsatte, og Røas debut i norgesmesterskapet på seniornivå (se under) gikk også upåaktet hen. I boken  «Røa mot år 2000» fra 1999 ble ikke kvinnelaget nevnt, på tross av en utførlig gjennomgang av Røa Idrettslag, og på tross av at kvinnelaget hadde rukket å bli kretsmestre og vunnet i Norway Cup.

 

Siri debuterte for Røa i 1996 og ble toppscorer i 1998. Enda hun var i USA i halve sesongen.

Siste trinn

Mens Røa hadde fosset oppover i divisjonene, skulle man tro at den nest øverste divisjonen ville bli en kamp for å overleve. I stedet kjempet Røa seg til en tredjeplass i sesongen, om enn med beskjedne 33 mål. En av grunnene til det beskjedne antallet mål var at Siri Nordby, Kristine Edner og Thea Moen dro til USA midt i sesongen. En forsterkning hadde kommet fra rivalene Koll i form av Mone Gjesteby. Mone var en svært dyktig forsvarsspiller, men ihele sin karriere, fra 1998 til 2008, scoret hun bare tre mål.

I 1998 debuterte Røa i cupen, og møtte Fortuna Ålesund borte. Kampen endte med et 1-4-tap og tidlig exit. I Oslo-cupen kom Røa til finalen, men tapte den mot Linderud.

I 1999 ble Røa hakket bedre, med en god andreplass etter å ha tapt og spilt uavgjort mot Larvik. Laget var forsterket med midtbanespilleren Karin Bredland fra Søgne. Poengtapene mot Larvik var to av de tre kampene Røa ga fra seg poeng, men det holdt ikke mot Larvik. Cupen gikk også over fort, enda Røa innledet med 2-0 over Skeid, kom de fort ned på jorden etter 1-11 mot Asker.

Røa feirer etter at opprykket var klart i 2000. Faksimile fra Aftenposten.

2000 ble derimot et mer aktivt år. Bare vinneren og nummer to i serien fikk spille i den nasjonale 1. divisjon som skulle innføres i 2001. De andre rykket ned til 2. divisjon. Røa kjempet derfor ikke bare om opprykk, men om overlevelse. Og enda 2000 gikk poengmessig helt likt med 1999, med 15-2-1, holdt det til seier i serien og kvalifisering til Toppserien. Toppscorer ble Beate Myrvold, målet foran Mette Fismen. Røa vant kvalifiseringen komfotabelt, og kvalifiserte seg til Toppserien 2001.